JCB
Leica systeem is op te bouwen op bestaande machines  

Machinebesturing als opbouwkit

Lees verder 

Leica komt met een eigen semi-automatische machinebesturing voor graafmachines. Twee zaken zijn bijzonder; dit systeem stuurt naast de complete giek óók het kantelen en roteren van een draaikantelstuk volledig automatisch aan. Ook is het systeem achteraf op te bouwen op bestaande machines. De eerste twee systemen draaien nu in de Benelux.

 

Leica voegt de nieuwe machinebesturing toe als optie aan haar iCON iXE3-platform. Onder deze vlag levert Leica nu ook de 3D-systemen. De semi-graafautomaat maakt dan ook gebruik van het touchscreen-scherm dat Leica nu ook al levert. Het enige zichtbare verschil in de cabine is het vakje in de linkerbovenhoek van dat scherm; dat kleurt groen zodra je de automaatstand activeert.

Als machinist kun je deze activeren wanneer het bakmes zich op maximaal 30 centimeter van het 3D-model bevindt. Door het touchscreen in de linkerbovenhoek aan te raken zet je het systeem op standby. Daarna bedien je alleen nog de linker joystick om de lepelsteel naar je toe te trekken. De graafautomaat stuurt vervolgens zelf de hefcilinders, lepelsteelcilinder en ook de bakcilinder aan. De graafmachine volgt dan automatisch het 3D-model. Via het menu kun je, afhankelijk van de grondsoort, instellen onder welke hoek de bak moet graven. Eenmaal ingesteld houdt de automaatstand hier rekening mee. Het iXE3-systeem kan ook een kantelbak automatisch aansturen, zodat je graafmachine niet exact vlak hoeft te staan om toch nauwkeurig volgens het model te kunnen werken. Op het moment van ons bezoek was de kantelbak nog niet gekalibreerd, dus niet inzetbaar.

Leica

Leica stapt in de markt van semi-automatische machinebesturing voor graafmachines. Opgebouwd op deze Case CX250D introduceerde de fabrikant het systeem in Nederland.

Leica

Door een extra elektronisch ventielenblok op te bouwen tussen servobediening en het originele ventielenblok kan Leica bestaande machines ombouwen tot semi-automaat..

Ook kantelen en roteren

Semi-automatische graaffuncties bestaan al langer, Topcon en Trimble werken hierin nauw samen met machinefabrikanten die het affabriek integreren. Leica kiest, naast bovenstaande weg ook voor een iets andere weg en ontwikkelde juist een systeem dat op verschillende merken en types achteraf op te bouwen is. Bestaande machines die al uitgevoerd zijn met Leica-gps zijn ook achteraf nog uit te breiden met de automaatfunctie.

Ook in functionaliteit zet Leica een volgende stap. Leica claimt namelijk ook een draaikantelstuk automatisch aan te kunnen sturen om volgens het 3D-model te werken. Het gaat dan zowel om de kantel- als ook de rotatiefunctie. Dit zou het mogelijk maken om ook glooiingen volledig automatisch te profileren volgens een 3D-bestek, iets dat we tijdens de demo nog niet zelf konden testen. Leica gebruikt hiervoor het signaal van de rotatiesensoren zoals Steelwrist, Rototilt en Engcon die af fabriek inbouwen. De kantelsensoren bouwt Leica wel achteraf zelf op.

Leica

Om de positie te bepalen voorziet men de giek, lepelsteel, snelwissel van sensoren, identiek aan aan die voor 3D-gps.

Leica

De GP-kantelbak is voorzien van een kantelsensor. De Leica-graafautomaat kan ook deze hoekverstelling automatisch meer regelen. Ook een draaikantelstuk behoort tot de opties.

Extra elektronisch ventielenblok

Al die positiesensoren, ook in en op een draaikantelstuk, dat is natuurlijk bestaande techniek. De crux zit ‘m in het feit dat die informatie niet alleen af te lezen is op het scherm van de 3D-gps, maar dat de machine dankzij de graafautomaat daadwerkelijk zélf het juiste profiel aanhoudt.

Hiervoor is het nodig dat het gps-systeem ingrijpt op het ventielenblok van de graafmachine. Leica bouwt hiertoe een extra elektronisch geschakeld ventielenblok tussen de servobediening en het originele ventielenblok van een graafmachine. In ons geval een Case CX250D rupskraan. Staat de automaatfunctie uit, dan bedien je de machine gewoon zoals altijd direct via de servobediening en de originele joysticks. Staat de automaatfunctie aan, dan loopt de bediening nog steeds via dezelfde sticks, maar gaat de servodruk via het tussengebouwde elektronische blok.

 

Straks universeel

Leica heeft het systeem nu gereed voor vijf merken rupsgraafmachines; Case (210, 250), Kobelco (210), Hitachi (210, 300), Doosan (255) en Liebherr (924, 926). Leica werkt aan uitbreiding. Bijzonder binnen dit rijtje is de Liebherr; deze machines beschikken affabriek al over een elektronisch aangestuurd ventielenblok. Op deze types grijpt de Leica-graafautomaat direct in op de Canbus van de joysticks. Een extra ventielenblok monteren is dan niet eens nodig. Het opbouwen van deze graafautomaat is op zo’n machine niet veel ingrijpender dan het opbouwen van een standaard 3D-gps systeem; iets dat elke dealer kan.

Leica

Door het touchscreen in de linkerbovenhoek aan te raken zet je het systeem op standby. Daarna bedien je alleen nog de linker joystick om de lepelsteel naar je toe te trekken. De graafautomaat stuurt vervolgens zelf de hefcilinders, lepelsteelcilinder en ook de bakcilinder aan om exact het 3D-model te volgen. 

Leica

Leica heeft het systeem nu gereed voor vijf merken rupsgraafmachines in de 20 tot 30 tons klasse; Case, Kobelco, Hitachi, Doosan en Liebherr. 

Makkelijker via 3D-model werken

De functie van een semi-graafautomaat is divers, onafhankelijk of het nu Topcon, Trimble of Leica is. Zo’n systeem ondersteunt ervaren machinisten. Zij hoeven niet de hele dag geconcentreerd naar het 3D model en de hoogtelijnen te kijken, dat spaart energie en zo kun je ‘s avonds fitter uitstappen. Tegelijk geeft zo’n systeem de mogelijkheid voor minder ervaren machinisten om toch nauwkeurig werk te maken en dat ook nog eens op een productieve manier omdat de afwerkslag direct op hoogte is. Dit kan ook brandstof besparen en de productiviteit verhogen. Tot slot sluit het fouten uit doordat de graafautomaat kan voorkomen dat je per ongeluk te diep werkt en kabels of leidingen raakt.

 

Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen


De machine in het praktijklokaal is altijd up-to-date


Leica

7/11
Loading ...