Topcon De Romein
Topcon X-53x platform maakt gebruik van meer satellieten  

Betere connectie, meer productie

De Romein Group timmert behoorlijk aan de weg. De internationaal werkende aannemer in hoofdzakelijk grotere leiding- en kabelwerken bouwt in Veendam aan een nieuw hoofdkantoor en kocht recent 14 nieuwe graafmachines. Minder opvallend is dat het bedrijf als één van de eerste gebruikers werkt op het nieuwe X-53x platform van Topcon, in combinatie met nieuwe ontvangers die ook de Beidou en Galileo- satellieten meepakken in de positiebepaling. 

Lees verder 


 

Zelf doen. Dat lijkt de kern bij De Romein. Pas 15 jaar geleden startte Robin Meijer z’n bedrijf dat nu 250 medewerkers telt en eigen vestigingen heeft in België, Frankrijk en op meerdere locaties in Duitsland. Het zelf doen slaat op zoveel mogelijk zelf uitvoeren op een klus, veelal kabelaanleg en pijpleidingenbouw in grotere buitenlandse tracés in opdracht van bijvoorbeeld netbeheerders. Dat begint met het vooraf zelf in 3D ontwerpen van een klus, eigen landmeters, en gaat verder in de uitvoering. Zo zijn er sinds een tijdje ook vier eigen HDD-boorstellingen in gebruik, rijdt men met eigen diepladers en is men van gedeelte inhuur nu weer volop aan het investeren in knikdumpers, trekkers en graafmachines. Zo werden alleen dit jaar al 14 stuks nieuwe Cat graafmachines afgeleverd. 

Maar het zelf doen start al eerder. Zo bouwt De Romein deze nieuw gekochte machines geheel zelf in de eigen werkplaats in Veendam op en spuit ze vervolgens in de eigen spuiterij in de herkenbare rode bedrijfskleuren. Ook wat betreft gps-techniek doet men de opbouw in huis. De samenwerking met Topcon is er al lang, waarbij De Romein ook nieuwe toepassingen test en mee ontwikkelt. Tjerk Lieffering is als gps-coördinator verantwoordelijk voor de technische kant van de gps-toepassingen binnen het bedrijf en bouwt de after market gps-systemen zelf compleet op de machines. Ook het inregelen en kalibreren doet Lieffering in de eigen werkplaats met hulp van een Total Station, hiertoe heeft hij een monteurstraining bij Topcon gevolgd.

Topcon De Romein

Machinist Lars Pepping is blij met z’n nieuwe machine; ‘Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erop en erin.’ Hij koos voor een extra brede treeplank om gemakkelijk en veilig in- en uit stappen. .

Topcon De Romein

Het nieuwe X53-x van Topcon is merkbaar sneller dan de vorige versie, zegt Pepping. ‘Je zet de bak neer en je hebt nu direct de hoogte en richting.’ Bij het graven van kilometers sleuf scheelt dat dagelijks vele honderden keren enkele secondes. 

Gsm-signaal niet vanzelfsprekend in buitenland

Met name het werken in het buitenland vereist nogal wat van de gps. Lieffering; ‘Nederland is een heel makkelijk land qua gebruik van gps, omdat je overal gsm-signaal hebt, maar in het buitenland is dat wel anders. In Duitsland en Denemarken zijn er plekken waar je mobiele telefoon-signaal compleet dood is.’

Werken met gps is voor De Romein noodzakelijk omdat de positie van de kabeltracés en de diepte ervan heel nauw luistert. Op die werken plaatst De Romein daarom zelf een basisstation dat een correctiesignaal uitzendt. Feitelijk is dat een zeecontainer met een zendmast. In de graafmachines zit, zoals gebruikelijk, een radio-ontvanger die het RTK correctie- signaal oppikt, zodat de machines niet meer afhankelijk zijn van het mobiele internet.

Topcon De Romein

De Romein doet verschillende projecten op het gebied van kabel- en leidingwerk. In dit geval een hoogspanningstracé in Duitsland in opdracht van TenneT.

 

Graafautomaat brug te ver in leidingwerk

 Topcon ontwikkelde het X-53x-platform met name voor haar graafautomaat functies. Deze toepassing waarbij het systeem de bediening van de machine deels overneemt vereist simpelweg snellere sensoren en meer rekencapaciteit. Dat biedt X-53x. Toch is de overstap van het huidige 3D-indicatie-systeem naar een 3D-graafautomaat nog een brug te ver voor de werken die De Romein doet. Lieffering; 'Misschien op de infra-projecten of onder water. Een graafautomaat werkt wel mooi en precies, maar het past bij ons niet bij de kabelprojecten. Dat is een soort treinwerk.' Het feit dat men nu met de nieuwe sensoren kan werken én dat het systeem in praktijk sneller blijkt dan het voorgaande systeem, zijn echter voordelen die voor De Romein nu al naar boven komen. Dat blijkt als we een werklocatie in Bredehorn (D) bezoeken. Samen met een machine die in Denemarken draait is de Cat 326 op dit werk nu uitgevoerd met de nieuwste software en nieuwste ontvangers.

Topcon De Romein

Het nieuwe type GNSS-ontvanger is voorzien van de extra ingebouwde Beidou en Galileo antennes. Met name op plekken met slecht bereik, zoals in binnensteden, kan deze sneller méér satellieten bereiken voor een betere positiebepaling en nauwkeuriger werken.

Topcon De Romein

De Cat 326 is een NextGen machine en dus af fabriek al voorzien van Cat 2D-systeem met gieksensoren. Ten tijde van de opbouw van deze machine was het nog niet mogelijk, maar nu test Topcon haar X-53x-platform in combinatie met de standaard aanwezige sensoren.

Véél sneller positie

Wat het verschil is tussen de oude en nieuwe ontvangers? Daar hoeft machinist Lars Pepping niet over na te denken: ‘Véél sneller.’ Voor de rest zijn er weinig verschillen en dat ziet hij als gunstig.‘Het scherm zelf en hoe het werkt is allemaal hetzelfde gebleven dit was al het nieuwe type scherm. Dat vind ik wel fijn. Je hoeft dan gelukkig niet weer een hele cursus te volgen. Ook collega’s die met het oudere systeem werken kunnen hier gewoon opstappen en hun ding doen.’ Dat het nieuwe systeem sneller reageert heeft vooral betrekking op het snel weergeven van de juiste positie met het inzetten van de bak in een sleuf. Werk dat deze mannen soms over kilometers en kilometers achter elkaar doen, bij een zo hoog mogelijke capaciteit.

 

Nieuwe ontvangers werken ook met Beidou en Galileo

Pepping; ‘Als ik een sleuf aan het graven ben en er staat een hele inleg-ploeg achter mij, dan is die snelheid echt fijn. Je hoeft niet telkens die paar seconde te wachten. Je zet de bak neer en je hebt nu direct de hoogte en richting, daar heb ik wel profijt van. Aan het einde van een dag scheelt dat zomaar een half uur.’

Die extra snelheid komt volgens Topcon door de verbeterde rekenkracht en de nieuwste generatie sensoren. De betere ontvangst zit ‘m in de nieuwe GNSS-ontvangers die naast de gebruikelijke GPS en Glonass satellieten, nu ook gebruik maken van het Beidou en het Galileo satelliet netwerk. ‘Voorheen had je gemiddeld verbinding met 10 of 12 satellieten, afhankelijk van het tijdstip van de dag, nu zijn dat er vaak 28 tot 32', merkt Lieffering op. Dat is ook op het scherm in de cabine te zien. Ook wat betreft het correctiesignaal is de ontvangst beter en stabieler met de nieuwe type 4G modems. De verwachting is dan ook dat De Romein minder vaak een eigen correctiesignaal op hoeft te zetten in het buitenland.

 

Straks een kwestie van inpluggen

Nu kost het opbouwen van een machine nog een paar dagen, straks gaat die opbouwtijd terug omdat het dan een kwestie is van plug & play. De sensoren zijn feitelijk af fabriek al opgebouwd op in dit geval de NextGen Cat-machines. Ook op de machine op de foto’s is dat het geval, maar daar zijn destijds nog extra Topcon-sensoren bijgebouwd op de giek. Dit omdat Topcon nu in de overgangsfase zit.

'We staan nu op het punt om verder te gaan testen met de sensoren die nu voor het 2D systeem van Cat gebruikt worden. We werken dan wel met onze eigen Topcon GNSS antennes en display in de cabine, maar gaan gebruik maken van de Cat sensoren en machine kalibratie zoals die door Cat af fabriek is voorzien', legt Marcel ten Westenend van Topcon Nederland uit. Dan gaat de opbouwtijd op een nieuwe machine terug van een paar dagen naar één dag. Lieffering; ‘Dan kan ik meer tijd besteden aan het preciezer maken van de toepassingen en het geven van uitleg aan machinisten. We willen meer training gaan geven omdat er veel meer in het systeem zit dan we er nu uithalen. Iedereen kan met het geladen 3D-model in het display graven, maar bijvoorbeeld zelf punten inmeten zijn de vergeten extra’s die niet iedereen meer gebruikt.’


Topcon De Romein

De Romein doet veel zelf, niet alleen op projecten, maar ook in algemene zin. Het bedrijf bouwt machines in de eigen werkplaats volledig op en spuit ze zelf in de rode bedrijfskleuren.

Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

Hitachi Zaxis-7


Topcon X-53x Platform

3/11
Loading ...