Van den Heuvel Werkendam ontwikkelde een eigen lijn modulair opgebouwde MultiPurpose-machines, die breed inzetbaar zijn bij variërende funderingswerkzaamheden, zoals boren, drukken, trillen en heien. Met deze modulair opgebouwde lijn kan Van den Heuvel voldoen aan elke specifieke klantvraag, waarbij elk project uniek is en zijn eigen funderingseisen stelt.
De ontwikkeling van de eigen lijn modulair opgebouwde MultiPurpose-machines begon met de VDH-MP60, die Van den Heuvel ontwikkelde op basis van een specifieke klantvraag. Van den Heuvel heeft deze machine doorontwikkeld en heeft hierbij zowel klanten als monteurs betrokken, om de machine voor alle betrokken partijen zo optimaal mogelijk in te richten.
De MP60 wordt gebouwd als 60 tons basismachine en is uitermate geschikt voor onder andere verdringend boren, het boren van mortel schroefpalen en het trillen van minivibropalen.
De VDH-MP40 is een kleinere variant van de MP60 en is in te zetten als schroef- en heimachine. De machine is compacter en daardoor eenvoudiger te vervoeren. Dat is vooral ideaal voor klanten die aan meerdere kleinere projecten per dag werken. De VDH-MP70 is uitgerust met een makelaar voorzien van tandheugelsysteem, wat ideaal is bij binnenstedelijke projecten of werkzaamheden in gebouwen. Dankzij het snelwisselsysteem kan het uitrustingsstuk eenvoudig gewisseld worden: van drukblok naar heihamer en boorkast.
De modulaire machine is als solide basis volledig flexibel naar wens van de klant te prepareren en automatiseren. Zo kan gevarieerd worden binnen de standaard componenten op het gebied van motorvermogen, pomp, makelaar en ballast. De machine sluit daardoor optimaal aan bij specifieke werkzaamheden binnen de branche. Ook kan de machine in de gewenste kleuren gespoten worden
De Mecalac 7MWR is sinds kort leverbaar met een nieuwe driedelige graafarm met offset. Bij deze versie bevindt de graafarmcilinder zich boven de giek en niet onder de graafarm, zoals bij de reguliere Mecalac-arm het geval is.
De lepelsteel van de driedelige graafarm heeft een grote en snelle slag en heeft een groter werkbereik omdat er zijdelings tot aan de banden kan worden afgewerkt. De offset is halverwege de giek geplaatst, hierdoor kan men ook ver buiten de machine parallel graven. G. van den Bos Grondwerken uit Doorn nam als eerste een 7MWR met deze arm in gebruik.
De verstelgiek met offset is optioneel ook voor de rupsgraafmachine 6MCR en de mobiele 15MWR beschikbaar.
Caterpillar lanceert komende zomer de nieuwe Cat 980 en 982 NextGen wielladers. De machines zijn volgens de producent zuiniger, productiever en comfortabeler dan ooit. Deze wielladers zijn ook leverbaar in een XE (in combinatie met een elektromotor) versie. Deze modellen hebben nog meer power en zijn bovendien zuinig.
De NextGen wielladers zijn volgens Cat tot 10 procent productiever dan hun voorgangers uit de M-serie dankzij standaard aanwezige automatische functies zoals het nieuwe AutoDig en Cat Payload voor gewichtsmeting. Verder bieden de cabines van de NextGen wielladers meer ruimte, een bredere Premium geventileerde stoel en nieuwe, grotere displays. De standaard achteruitkijkcamera is optioneel uit te breiden met Cat Detect objectherkenning en het 360 graden camerasysteem.
Net als bij de Cat 323F Z-line is ook bij de Cat 310 en 320 Z-line de dieselmotor vervangen door een krachtige en stille 50 kW elektromotor, die wordt gevoed door een lithium accu. De inzetduur komt op 5 tot 6 uur bij intensief gebruik en op 6 tot 8 uur bij lichter werk. Voor het laden van het accupakket zijn naar keuze een 43 kW of een 66 kW ingebouwde lader beschikbaar die de accu in respectievelijk 7 of 4,5 uur laden. Optioneel is een externe 150 kW CCS2 snellader mogelijk. Deze kaart de klus in minder dan 2 uur.
Zeppelin, de Duitse importeur van Cat, heeft de Cat MH3022 en MH3024 overslagmachines omgebouwd naar een elektrisch variant. De machines zijn inmiddels ook via Pon Equipment leverbaar. De Cat e-MH22 Z-line en e-MH24 Z-line in de gewichtsklasse 22 en 24 ton worden gevoed door een 73 meter lange kabeltrommel of een tot 35 meter lange kabeltrommel en aangesloten op een 400V krachtbro.
Dieseko Group concentreert zich op steeds duurzamer gebruik van funderingsequipment. Dit betekent dat er hoog wordt ingezet om minder uitstoot, minder geluid en minder trillingen te produceren. Ook komen in de loop van dit jaar de eerste elektrisch aangedreven powerpacks, de E-HPU’s, op de markt.
In de loop van dit jaar komen daar de eerste volledig elektrisch aangedreven powerpacks, de E-HPU’s, bij. Deze E-HPU’s worden ook toegevoegd aan de verhuurvloot en zijn daarmee beschikbaar voor de hele markt.
Voor verdere geluidsreductie heeft Dieseko Group een mobiel, vrijhangend Noise Reduction Screen (NRS) ontwikkeld. Dit wordt over het trilblok gemonteerd en waarmee ook het funderingsprofiel wordt afgedekt. Tijdens prototype-testen is significante geluidsreductie gemeten waardoor op kortere afstand van het werk al voldaan wordt aan de 85 dB(A) grens.
Deze zomer komt er een nieuw, volledig gecertificeerd upending-systeem op de markt voor Dieseko’s zwaarste trilblokken. Al in 2011 ontwikkelde Dieseko Group een upending-systeem waarmee het kantelende trilblok in één run een horizontaal liggende buis kan oppakken, tillen, positioneren én intrillen. Inmiddels is met dit systeem een heel efficiënte werkwijze ontwikkeld. Aanvankelijk voor de offshore, maar inmiddels vindt dit ook steeds meer toepassing bij de installatie van buizen op land en bij havenwerk.