Bauma nieuws 4

Komatsu

Komatsu PC 4000


Mecalac

Mecalac es1000 


Foundiz

Funderen met Foundiz


Yanmar

Yanmar SV17eKomatsu

Meer ruimte voor Komatsu machines

Komatsu PC 4000

Niet eerder beschikte Komatsu tijdens Bauma over zoveel vierkante meters als tijdens de komende editie. Op het buitenterrein showt Komatsu 15 machines, binnen is ruimte voor nog eens 27 machines.

 

Komatsu is één van de grootste producenten van mijnbouwmaterieel ter wereld. Net als tijdens Bauma 2019 ruimt Komatsu op het demoterrein een prominente plek in voor de Komatsu PC 4000.  Groot verschil met drie jaar geleden is dat deze -11 machine nu een elektrische aandrijving heeft. Ook in actie te zien op het demoterrein zijn de nieuwe WA800-8 wiellader en HD785-8 starre dumper.

De WA800-8 shovel met een bedrijfsgewicht van 115 ton heeft een nominaal laadvermogen van 20.700 kg bij een standaard giekconfiguratie. Deze wiellader van de nieuwe generatie biedt meer stabiliteit, comfort en veiligheid.

 

Sloopmachine met snelwissel

Interessant voor de sloopsector is de PC490HRD-11. Komatsu showt deze high-reach sloopmachine tijdens Bauma 2022 met de K100 volhydraulisch gieksnelwisselsysteem. Hiermee kan de machinist eenvoudig van giek wissel. Onder ideale omstandigheden vergt dit wisselen niet meer dan 100 seconden, zonder dat de machinist de cabine moet verlaten. De PC490HRD-11 kent zes verschillende giekconfiguraties. Met het K100 giekwisselsysteem is de machine eenvoudig aan te passen aan het gewenste bereik.


Elektrificering

Tijdens Bauma zullen een aantal elektrische machines van Komatsu hun première beleven. Afgelopen jaar sloot Komatsu een samenwerkingsoverkomst met het Amerikaanse Proterra. Het eerste resultaat van deze samenwerking is te zien in het prototype van een 20 tons elektrische graafmachine met de batterijtechnologie van Proterra.


Ook aanwezig op de 4.550 vierkante meter grote binnenstand van Komatsu is de elektrische PC01E micrograafmachine. Deze machine heeft een verwisselbaar accupakket van Honda. Komatsu toonde tijdens de Bauma in 2019 een studiemodel van een 3 ton zware elektrische minigraafmachine. Deze machine moet eind dit jaar klaar zijn voor de Europese markt.


 

 

Mecalac 

Graven, laden en transporteren met elektrische machines van Mecalac

Na de elektrische e12 graafmachine komt Mecalac nu met een elektrische zwenklader en elektrische terreindumper. Voor het opladen van het materieel op locatie biedt Mecalac de mobiele highpower M-Power met een opslagcapaciteit van 300 kWh.

 

Een prototype van de 11 tons Mecalac e12 graafmachine was al te zien tijdens de vorige editie van Bauma. De eerste in serie geproduceerde machines van dit type worden naar verwachting dit najaar geleverd.

 

Op de komende editie van de Bauma onthult Mecalac twee nieuwe elektrische machines: de es1000 zwenklader en de 6 tons ed6 site dumper. 


Mecalac E-series

De es1000 zwenklader is gebaseerd op de AS1000 met verbrandingsmotor.


‘Met deze complementaire producten kunnen alle grondverzetwerkzaamheden (graven, laden en transporteren) nu met emissievrije machines worden uitgevoerd op een schaal die nog nooit eerder is bereikt’, aldus Mecalac.


Mecalac Revotruck met roterende cabine

Een opvallende ontwikkeling is de Revotruck van Mecalac. Met één druk op de knop kunnen bestuurders de hele cabine draaien om goed zicht en focus op het werk te houden. Mecalac wil met de Revotruck het transport van materialen slimmer en veiliger maken.


Door de cabine te draaien houden chauffeurs maximaal zicht op het werk en de mensen en machines daar omheen. Bovendien worden zo rugproblemen voorkomen, omdat de bestuurder steeds de juiste lichaamshouding kan aannemen. De Revotruck past bovendien zijn gedrag (rijrichting, snelheid, besturing) automatisch aan op de positie van de cabine.


Nieuwe reeks compacte laders

Mecalac showt verder op de Bauma de nieuwe MCL-reeks compacte laders. Deze nieuwe serie bestaat uit zes modellen van 1,74 tot 2,85 ton. Daarvan zijn twee modellen met korte giek bedoeld voor de bouwsector: de MCL4+ en de MCL6+. De korte giekversies van deze types bieden een verhoogde kipbelasting. Alle MCL-machines zijn verkrijgbaar in 3 uitvoeringen: als canopy, als canopy met opvouwbare bovendek en met cabine.

 

 

Foundiz 

Funderen met Foundiz

Foundiz

Foundiz, leverancier van gebruikt en nieuw funderingsequipment, deelt tijdens Bauma 2022 een stand met Gilbert Products. Bezoekers kunnen hier kennismaken met het gloednieuwe Gilbert Grizzly MultiGrip MG-90 trilblok. Er zijn demonstraties in combinatie met een Hitachi ZX350 graafmachine uit de Foundiz huurvloot van de verschillende toepassingsmogelijkheden met een damplank, een stalen H-balk en een houten paal. Ook zal worden gedemonstreerd hoe het trilblok heel eenvoudig en snel kan worden aangepast op de handling van deze verschillende funderingselementen.

 

Verder wordt op de stand de nieuwe Soilmec SR-30 Eagle gepresenteerd.

Deze Soilmec SR-30 Eagle funderingsmachine is door Foundiz op diverse vlakken gemodificeerd. De standaard Soilmec machine is enkel geschikt voor boorpalen, maar dankzij de modificaties is de machine nu ook geschikt voor bijvoorbeeld het trillen van funderingselementen. De Soilmec SR-30 Eagle zal worden getoond in combinatie met een Gilbert Grizzly MultiGrip MG-60 trilblok. De makelaargeleide toepassing van een side grip trilblok in een funderingsmachine, zoals te zien op de Bauma,  is door Foundiz gepatenteerd. ‘Hiermee hebben we een heel aantrekkelijk alternatief ontwikkeld ten opzichte van relatief dure complexe funderingsmachines met draaibare makelaar en een conventioneel trilblok’, aldus Foundiz.  

.

 

 

Yanmar

De toekomst is elektrisch bij Yanmar 

Yanmar presenteert tijdens Bauma 2022 diverse elektrische modellen. Zo maakt de Yanmar SV17e zijn debuut tijdens de beurs. 

Ook laat de Japanse fabrikant een prototype zien van de geheel nieuwe V8e compacte wiellader. Yanmar wil in de toekomst een complete serie van volledig elektrische compacte machines aanbieden.

 

Eind 2021 kondigde Yanmar de komst aan van de SV17e elektrische minigraafmachine. Na uitvoerig testen is de SV17e nu klaar voor de markt. De SV17e beschikt over een volledig elektrische aandrijving en een open hydraulisch systeem met een lastafhankelijke hydraulische pomp. Het luchtgekoelde 48 V model levert een bruto elektrisch vermogen van 23,5 kWh (19 kWh bruikbaar).

Yanmar CE Range HD.

Volgens Yanmar kan met een volledige lading in de normale werkmodus 4,5 uur gegraven worden. Voor snel laden is een 400 V functie optioneel.


Yanmar komt ook met elektrische compacte wiellader

Naast de SV17e minigraafmachine presenteert Yanmar tijdens Bauma 2022 ook een elektrische versie van de C08-rupsdumper. Verder is een werkend prototype van de geheel nieuwe V8e compacte wiellader aanwezig. De V8e heeft een standaard accucapaciteit van 40 kWh. Desgewenst is ook een 53 kWh versie verkrijgbaar. Het V8e prototype weegt 4.500 kg en is standaard uitgerust met een laadbak van 800 liter en een boordsysteem voor snelladen tot 11 kW (optioneel te verhogen tot 53 kWh).

Meer lezen

Bauma nieuws 4

17/18
Loading ...