Ultra-compact heien  

 

Van den Heuvel Werkendam legt de laatste hand aan een ultra-compacte elektrische mini-heimachine. De machine is in opdracht van De Waalpaal gebouwd, maar kan ook door anderen worden besteld. In juni 2020 is het eerste exemplaar klaar.

 

‘Compacter dan deze vind je ze in deze klasse niet’, verzekert Marc Timmerman, eigenaar-directeur van Van den Heuvel. ‘Voor ons is dit ook een opmerkelijk project, want normaal gesproken begint het bij ons meestal bij 30 ton. Het is voor het eerst dat wij een zo compacte machine bouwen.’

Lees verder 

foto

Zo komt de VDH-MPR-2000 eruit te zien.

Zo klein mogelijk, dat was de vraag

De Waalpaal meldde zich in juni 2019 bij Van den Heuvel met de vraag of een zo compact mogelijke, elektrische heimachine kon worden gebouwd. De compactheid was leidend. De machine moest zo klein mogelijk worden, en moest worden uitgerust met een vrije val heilier en een valgewicht tot 2 ton voor het plaatsen van buispalen.

‘Het gaat om een machine op maat’, verduidelijkt Timmerman. ‘Die wilden we natuurlijk heel graag maken. Op basis van de specificaties van De Waalpaal zijn we toen gaan bouwen.’

 

Het concept staat

 Met compact had Van den Heuvel geen ervaring, met elektrisch slechts beperkt. Zusterbedrijf L. Timmerman & Zn. in Middelburg heeft eerder een Hyundai HX145 dieselgraafmachine op een ponton geplaatst, en omgebouwd naar elektrisch. Voor Tata Steel zijn de dieselmotoren van een pannenwagen vervangen door elektromotoren. De hierbij opgedane kennis kwam nu van pas voor Van den Heuvel.

 

De mini-heimachine heeft de naam VDH-MPR-2000 gekregen. VDH staat voor Van den Heuvel, MPR voor Mini Piling Rig, 2000 voor het valgewicht. ‘Het concept staat nu, dus belangstellenden kunnen zich bij ons melden’, zegt Timmerman.

Mecalac_423

Het basisframe van de ultra-compacte mini-heimachine. De machine heeft een transportbreedte van 1,26 meter bij 3,2 meter. De onderwagen is hydraulisch uitschuifbaar tot een breedte van 1.70 meter.

Elektromotor wordt gevoed met een generator

 Het gehele ontwerp heeft Van den Heuvel in eigen huis bedacht en uitgewerkt, van de plaatsing van de componenten tot de toevoeging van de juiste software. De machine kan handmatig of met een radiografische afstandsbediening worden aangestuurd. De 400V elektromotor moet via een kabel worden gevoed door een generator of powerpack. Op een touchscreen kunnen onder meer de drukken en eventuele storingen worden afgelezen.

 

De machine heeft een transportbreedte van 1,26 meter bij 3,2 meter. Het transportgewicht is 3900 kg. De onderwagen is hydraulisch uitschuifbaar tot een breedte van 1.70 meter. De VDH-MPR-2000 is uitgerust met twee hulplieren met een capaciteit van elk 1 ton. De makelaar is hydraulisch verstelbaar, is 800 mm uitschuifbaar en kan variëren in lengte van 1,3 meter tot 6,4 meter.


Meer informatie

Van den Heuvel

19/20
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...